Gå til sidens hovedinnhold

Gode viner fra "den nye verden"

Artikkelen er over 13 år gammel

Lesere av vinspalten i HELG har kanskje merket seg at europeisk vin som oftest er prioritert når gode viner beskrives i denne spalten. Dette skyldes at undertegnede har en klar preferanse for de ofte mer friske, syrlige og strukturerte kvalitetsvinene som lages i Europa. Det er ikke dermed sagt at jeg ikke liker viner fra land som Australia, Argentina og Chile, men etter min smak er det langt mellom vinene herfra som matcher sine europeiske "slektninger".

Under finner du et knippe "Nye Verden-viner" som jeg syns forsvarer prisen; veldig ofte er det blant rimelige kvaliteter jeg finner de beste. Påkostede viner med full pakke av eik og syltetøysfrukt kombinert med lav syre er sjelden verdt prisen.

Carmenére 2006 (vnr. 10256) kr. 84,-

Carménere er en drue som opprinnelig stammer fra Bordeaux. På grunn av at sorten var utsatt for sykdom i det relativt fuktige klimaet i det sørvestlige Frankrike, fins det i dag kun et fåtall produserende Carmenére-stokker igjen i Bordeaux. I Chile trives den godt, og har lenge vokst side om side med Merlot, en druesort den her ofte har blitt forvekslet med. Undurragas versjon er typisk for druen med dufter av paprika, kirsebær, solbær og lær, mens smaken er saftig og god med fin frukt og bra lengde. Nytes på 16 grader til pasta og lettere kjøttretter. 5

Woolundry Road Single Vinyard Cabernet Sauvignon 2006 (vnr. 10256) kr. 85,-

Enkeltvinmarks-vin fra den lille produsenten Loom Wines i Victoria. Druepreget og ueiket vin som dufter av paprika, solbær og jord. En fin frukt og brukbar syre balanserer det sedvanlige høye alkoholinnholdet, og vinen framstår som balansert. Det er en myte at eikefat er saliggjørende for australsk rødvin. Nytes på 15 grader til en god biff. Et funn til prisen. 6

Keystone Shiraz-Voignier 2006 (vnr. 10257) kr. 114,40

Druemiksen Shiraz/Voignier er ikke akkurat noe vanlig syn; tanken går jo til den nordlige delen av Rhône-dalen, der man i Côte Rotie blander inn litt grønne druer i Syrah-vinen. Her er det Shiraz-druen som dominerer, og vinen framstår med dufter av solbær, bjørnebær, lær og eukalyptus. Kompakt og tett vin med god saftighet, fin frukt i hele smakskurven og bra syrlighet. Serveres på 15 grader til viltgryter og enklere grillretter. 5

Twin Islands Sauvignon Blanc 2006 (vnr. 20776) kr.123,-

New Zealand er det vinlandet som har kommet lengst i å lage gode viner av Sauvignon Blanc utenfor Frankrike. Klimaet på New Zealand ligger nærmere det europeiske enn det mer nordlige Australia, og dette gir et friskere aromabilde; spesielt i hvitvin, enn det man klarer å få til i Australia (med unntak av Hunter Valley Sémillon). Dette er en frisk, ren og ærlig vin fra Marlborough-området med druetypiske dufter som solbærblader, sitrus, gress og stikkelsbær. Meget frisk og spenstig vin med slank, syrlig og tørr smak. Serveres på 8-9 grader til hvit geitost, asparges og lettere fisk- og skalldyrretter. 6

Passo Doble 2005 (vnr. 42823) kr. 130,-

En vin produsert av en "kjenning" fra Veneto i Italia; vinhuset Masi. Masi har etablert seg i Mendoza-distriktet i Argentina under navnet Masi Tupungato, og lager her vin med teknikker man har hentet fra Italia. Passo Doble er en vin laget etter ripassometoden, med druemiksen 65 % Malbec, 30 % Corvina og 5 % Merlot. Kompakt vin med dufter av kirsebær, eikefat, rosin og svisker. Smaken er stoffrik med god syre, noe alkoholpreg og tørr avslutning. Eikebruken kunne med fordel vært tonet noe ned, men for all del; dette er en fin vin til prisen. Serveres på 16 grader til retter av lam og vilt. 5