Rødvin fra Loire

(Domaine Gregoire Bourgueil)

(Domaine Gregoire Bourgueil)

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Rødvin fra Loire? For de fleste er Loire synonymt med hvitvin, dominert av kjente navn som Muscadet, Sancerre og Pouilly Fumé for tørre viner og Coteaux de Layon og Vouvray for søte. Men Loire er mye mer enn det.

DEL

På tross av sin nordlige beliggenhet (bare Champagne og Alsace ligger lengre nord i Frankrike enn Loire) produserer Loire en betydelig mengde rødvin. Men den nordlige beliggenheten er kanskje en av årsakene til at rød Loire-vin aldri har fått særlig anseelse utenfor Frankrikes grenser: I et internasjonalt vinmarked der rødvin helst skal være kraftig, "muskuløs" og fatpreget, blir mange av de lette, elegante og friske vinene fra Loire litt utenfor det som er trendy.

To av de viktigste områdene for rødvin i Loire er Chinon og Bourgueil. De ligger litt øst for "midten" av den langstrakte elvedalen i distriktet Touraine, og er begge dominert av druesorten Cabernet Franc, som er mest kjent fra Bordeaux som andrehåndsort og "lillebror" til Cabernet Sauvignon.

Det sentrale Loire er faktisk et tyngdepunkt for denne druen, der den som oftest brukes alene, og der den får vist sitt fulle potensiale. Typisk for god Cabernet Franc fra Chinon og Bourgueil er dufter av paprika, solbær og pepper, og en frisk smak med god syrlighet i en lett til middels fyldig stil.

Dette er viner som er meget populære på restauranter og kaféer i Paris, og de blir høyt verdsatt som topp matviner av franskmennene selv. I det internasjonale markedet er de bortimot sjeldne. Ikke desto mindre er dette absolutt viner som er verdt å prøve.

Ved nyhetsslippet nå i juli er nettopp Loire hovedområde, og på tross av litt skuffende nivå, er det viner som imponerer. Under finner du tre av dem.

Domaine Grégoire Bourgueil 2005 (vnr.10482) kr.106,90

Fersk og frisk vin fra Domaine Grégoire, med dufter av paprika (prøv å skjær grønn paprika i to og lukt på snittet; umiskjennelig Cabernet Franc), solbær, bringebær og pepper. Smaken er saftig med god syrlighet, nydelig fruktighet og solid ettersmak. En meget anvendelig matvin som serveres på 16 grader til et stort spekter av retter; både kjøtt og fisk. Dette er også en rødvin som fungerer bra til litt faste oster. 6

Chinon Cuvée les Galuches 2006 (vnr.10112) kr.119,90

Fersk rødvin uten fatlagring fra produsenten Wilfrid Rousse. Blomsteraktig, nesten parfymert vin med dufter av bringebær, solbær, paprika og svartpepper. Smaken er fruktig hele veien, med god konsentrasjon og en oppkvikkende friskhet. Flott matvin som bør luftes på en vid karaffel et par timer før servering. Skjenkes i romslige glass på 15-16 grader og serveres til grillet fisk eller krydderspekket kylling. Forfriskende! 6

Chinon Les Quatre Terroirs 2005 (vnr.10111) kr.138,90

"Les Quatre Terroirs" lages av produsenten Bonnaventure, og er laget i en litt mer "seriøs" stil enn de to foregående. Fatlagret Cabernet Franc som gir tydelige assosiasjoner til "storebrødrene" i Bordeaux, men som står fjellstøtt på egne ben i en frisk og egenartet stil.

Ungdommelig og lett jordpreget med dufter av bjørnebær, kirsebær, paprika og lær. Smaken er relativt fyldig til en Chinon å være med god friskhet, fin konsentrasjon og behagelige tanniner. Nytes på 16 grader til for eksempel grillet lammekjøtt. 6

Artikkeltags