Sommerviner

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

I skrivende stund viser gradestokken 17 grader, og et snev av sommer ligger i luften. Det varer neppe, men uansett er det igjen tid for å tenke på sommerlige viner.

DEL

Her er det et lite "hav" å velge i hos vår lokale vinbutikk, og like hyggelig er det hver gang når nyeste årgang rosévin kommer i hyllene. Det er mye godt også i år, og bredden er bedre enn noensinne. I tillegg til sikre storselgere som Il Mimo, Rosaura og ulike utgaver Schilcher, er det mye godt å smake både på fra Spania og Italia. Ellers vil gode sommerviner være gode hvitviner og moderne, saftige og lett avkjølte rødviner. Det er i grunn bare å velge å vrake?

Zierfandler 2006 (vnr. 10277) kr.119,-

En vin fra Thermenregion i Østerrike; et område som ligger sør for Wien, og som i tillegg til vinproduksjon er berømt for sine varme kilder. Zierfandler er en grønn drue som dyrkes i svært liten grad utenfor dette området, og som på sitt beste gir robuste, friske viner med god lagringsevne. Denne vinen er laget av Thermenregions kanskje beste produsent; Weingut Stadelmann, og framstår med innbydende dufter av epler, aprikos og blomster. Dette er en frisk vin med en behagelig bløthet; altså meget "harmonisk". Nytes på ti grader alene eller til god sjømat. 6

Etim Rosat 2006 (vnr. 10330) kr. 99,90

Spansk rosévin fra det litt ukjente området Montsant, som ligger i tilknytning til Priorat, helt sør i Catalonia. Laget av Spanias rosé-drue nr.1 – Garnacha - med et lite innslag av Syrah. Mørk rosévin med dufter av jordbær og bringebær med litt jordlighet "på siden". Saftig og behagelig vin med pen syre og litt krydret ettersmak. God til prisen. Fin sommervin som bør serveres på 8-10 grader til det du måtte finne på å lage en varm sommerdag. 5

Cirò Gaglioppo Rosato 2006 (vnr.10437) kr. 124,90

Cirò er en DOC (lovbestemt vinområde) i området Campania i det sørlige Italia. Her dyrker man blant annet Gaglioppo-druer, en sort som har en del likhetstrekk med Piemontes Nebbiolo, og som kan gi rødviner av meget god støpning. Som Nebbiolo gir den også god rosévin (jmf. Il Mimo), og dette er en frisk og tiltalende vin med dufter av rips, kirsebær og "kongen av Danmark-drops". Smaken er saftig og med en syrlighet som krever mat. Nytes til grillmat av både kjøtt og fisk på 10 grader. 5

Barbera d'Asti 2005 (vnr. 45312) kr. 117,90

Barbera d'Asti er "lillebroren" til Barbera d'Alba, og gir i de fleste tilfeller lettere viner enn denne. Cascina Castlet, som har laget denne vinen er imidlertid appellasjonens flinkeste, og har i dette tilfellet laget en frisk og ueiket Barbera-vin med dufter av kirsebær, blomster og jord. Saftig og frisk vin med meget fin frukt i hele smakskurven. Kjempegod vin som bør serveres på 15-16 grader, og serveres til pastaretter med lyst kjøtt, grillet fisk og lam. 6

Zenato Valpolicella Classico Superiore 2004 (vnr. 34688) kr. 122,-

Zenato er et av de store navnene i Valpolicella for tiden, og deres standard-Valpo blir bare bedre og bedre – 2004 er den beste utgaven så langt. Typisk Valpolicella med toner av kirsebær, mandler og sjokolade. Strålende frukt i kombinasjon med god syre og moderate tanniner gjør dette til en delikat vin som passer lett avkjølt på en varm sommerdag. Denne kan man prøve både til lyst kjøtt og grillet fisk som for eksempel breiflabb. Serveres på 15 grader. 6

Artikkeltags