Gå til sidens hovedinnhold

Tid for rød Rhône

Artikkelen er over 14 år gammel

Sommeren er definitivt på hell, og tiden for mer høstlige sysler fører vinskribenter inn på sporet for høstlige viner.

Med godt viltkjøtt i vente er det tid for å ruste opp lageret med viner som kan stå løpet ut i kompaniskap med slike smaksrike råvarer. Mitt førstevalg til vilt er viner laget av Syrah-druer som er dyrket i vinmarker i den nordlige delen av Rhône-dalen, og polet er som vanlig behjelpelig med et meget godt utvalg.

Under et ferieopphold i London nylig ble det blant annet tid til en heseblesende rundtur på Harrods; alle "shopaholikeres" våte drøm. Vinavdelingen på Harrods var imponerende i så måte at man kunne velge mellom ulike Bordeaux-slott som Petrus, Cheval-Blanc, Lafite-Rothschild og Mouton-Rothschild i ymse årganger og med en hinsides prislapp (3.750 for en flaske Chateau Pétrus 2000), men det slo meg stadig vekk var hvor bra vår lokale vinbutikk er, og med overraskende konkurransedyktige priser (Ch. Pétrus kan man bestille fra bestillingsutvalget til en tredjedel av prisen).

Vinene under er alle fra den meget gode 2004-årgangen, og du finner dem kanskje ikke på Harrods engang. De vil alle tre gjøre deg meget godt rustet til å møte smaksutfordringene som ligger i godt viltkjøtt.

Saint Joseph 2004 (vnr. 10125) kr. 179,90

Velutviklet vin fra et lite domaine i St. Joseph, en av de mest undervurderte appellasjonene i den nordlige delen av Rhône-dalen. Vinene herfra kommer lett i skyggen av storebrødre som Hermitage, Cornas og Côte-Rotie, men de beste utgavene av St. Joseph er ofte bedre kjøp. Dette er en meget god Syrah med dufter av kjøtt, lær og medisinskap, og med en smak som er hentet fra læreboka og kapittelet "Syrah". Middels fyldig vin med bra lengde og gode tørrstoffer i ettersmaken. Moden. Dette er en vin som vil smake godt til hjort, rein og elg. Server den på 18 grader. 5

Hermitage 2004 (vnr. 40391) kr. 330,20

Hermitage er sammen med Côte-Rotie toppen av kransekaken i Nord-Rhône; ja kanskje også hvis man tar med de sørligere områdene. Dette er Syrah-druens høyborg, og dårlig framstilt vin fra Hermitage skulle vært ulovlig. Dette er en utgave fra huset Domaine du Colombier, og den er definitivt ikke dårlig: Mørk, kompakt og solid vin med dufter av krøkebær, bjørnebær, kjøtt og jordsmonn. Smaken indikerer en stor vin med fantastisk fylde og laaaang ettersmak. Appellasjon og kvalitet tatt i betraktning er prislappen meget rimelig; utgaver fra mer kjente hus som Jaboulét og Chave koster mer enn det dobbelte. Serveres på 17-18 grader til det beste du kan lage av rype, hare eller rein. En perle! 6

Côte-Rotie 2004 (vnr. 10568) kr. 419,90

Côte-Rotie tilsettes ofte en liten andel vin av grønne druer (Roussanne), og framstår gjerne som en litt lettere og "slankere" vin enn Hermitage – mer "feminin" om man vil. Jean-Michel Stephan har i 2004 laget en meget god Côte-Rotie med dufter av mørke bær, medisinskap og en litt søtlig tone som kan minne om rypeblod. La deg ikke skremme av dette, for vinen smaker meget bra og har solid trøkk innover hele smakskurven med flott frukt. Lang ettersmak. En av de mest ultimate rypeviner som luftes i en vid karaffel et par timer før den serveres på 17-18 grader. 5