Vin med signatur og adresse

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Vin er et globalt produkt der markedsstyrt og klimamessig innflytelse har bidratt til at viner fra hele verden blir mer og mer ensartete. Tidligere var forskjellene på land og verdensdeler tydelige, nesten uansett hvilket prisnivå man befant seg i – slik er det ikke i dag.

DEL

Nå er det relativt enkelt å finne viner fra Portugal, Spania, Frankrike og Italia som lett kan forveksles med viner fra langt varmere kontinenter som Australia og Sør-Amerika.

Årsakene til dette er mange; ekstremt varme somre i Europa de siste årene som følge av klimaendring (?) er en årsak; høsting av druer på et mer modent stadium med derav høyere sukkerinnhold, mer alkohol og lavere syre, er en annen. Uansett er konsekvensene at viner fra ulike land og verdensdeler i dag smaker mer likt enn tidligere.

Men unntakene finnes fortsatt, og jeg tenker da på de (fortsatt) mange vinene med signatur og adresse som lages; viner som forteller noe om hvor de kommer fra, og som gjør dette på en høyst overbevisende måte. Dette krever at de lages av mennesker som har stor interesse og glede av å lage slike produkter, og som legger ned mye ærlig arbeid i dette. Viner med adresse er etter mitt skjønn viktige i et globalisert vinmarked, og det er slike viner som gir de varige og sterke vinopplevelsene. Heldigvis finner fortsatt slike viner i de fleste prisklassene; det er bare å lete litt i polets fantastisk innholdsrike prisliste.

Under følger en håndfull signerte viner med adresse som gir full valuta for pengene.

Jurassique 2005 (vnr. 20698) kr.119,90

Jean-Marc Brocard lager de fleste vinene sine innenfor grensene til Chablis; dette er imidlertid en vin som er laget av Chardonnay-druer som vokser utenfor dette berømte området, men som i stil er svært lik sine naboer. Meget frisk vin med dufter av salt sjø, eple og sitrus. Perfekt vin til lettere sjømat som bør serveres på 10 grader. 6

Wittmann Riesling Trocken 2006 (vnr. 20830) kr.145,-

Wittmann er en 100 % økologisk produsent som holder til i Rheinhessen – litt sør for Rheingau. Ren og frisk Riesling med dufter av eple, lime og fersken, og med en deilig fruktsødme i smaken. Perfekt allround-vin til fisk og skalldyr. 6

Schmitt Altenberg de Bergbieten Riesling Vieilles Vignes 2004 (vnr. 20679) kr.196,-

Et av de beste alternativene for seriøs hvitvin lages av Anne Marie Schmitt i Alsace; en modig dame som kompromissløst lager Riesling-vin fra toppvinmarken Altenberg. Hennes "Vieilles Vignes" – gamle vinstokker – framstår med konsentrert og mineralsk fruktighet, og er en signaturvin i særklasse. Rimelig ut fra klassifisering og pris. Fantastisk til sjømat eller svineribbe! 6

Vajra Langhe Rosso 2005 (vnr. 31236) kr.115,-

En slager fra Piemonte som i 2005-årgang er bedre enn noensinne på grunn av et høyt innhold av Nebbiolo-druer. Fruktig vin med preg av kirsebær og rips. Syrlig, velsmakende og usedvanlig fyldig til denne vinen å være. Perfekt vin til antipasti og pastaretter, men takler også kraftigere retter med oksekjøtt. Serveres på 16 grader. 6

Malvira S. Guiglielmo Langhe 2003 (vnr. 33155) kr. 190,-

En blandingsvin fra Piemonte laget av 70 % Barbera, 25 % Nebbiolo og 5 % Bonarda. En liten kraftpakke av en vin som er et godt, rimelig alternativ til Barbaresco og Barolo. Mørk og intens vin med duft av røyk og moreller; fyldig og solid i smaken med god lengde. Serveres helst på 17-18 grader til lam og lettere viltretter. 6

Artikkeltags