Vinterviner fra Portugal

Malvis Tinto

Malvis Tinto

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Vinproduksjonen i Portugal nyter godt av landets generelle oppgangstider.

DEL

Portugals inntreden i EU har vist seg å være en velsignelse for landets nokså utdaterte vinproduksjon, og resultatet av store nyinvesteringer og nyplantinger ser vi i form av viner med en helt annen struktur og fruktrikdom enn tidligere. Utfordringen for Portugals vinprodusenter er å ikke "smøre" på for mye i form av fatbruk og "kokte" fruktaromaer. Rødviner med et balansert fruktpreg, moderate tanniner og integrerte fataromaer, samt de ultrafriske hvitvinene fra Vinho Verde-distriktet er uten unntak de mest vellykkede.

Portugal har et klima som påvirkes av både Middelhavet og Atlanterhavet, og har forutsetninger for å lage noen av Europas beste viner. Under finner du et knippe "varme" rødviner fra Portugal som egner seg godt for mørke vinterkvelder mens vi drømmer om sommer, sol og grillmat.

Malvis Tinto (vnr. 10160) kr. 90,40

Rimelig rødvin fra Dourodalen med typiske dufter av bjørnebær, plommer, jord og pepper. Kraftig og rustikk vin med fin frukt og et varmt alkoholpreg i ettersmaken, Produsert på druemiksen 40 % Touriga Franca, 30 % Tinta Roriz, 30 % Tinta Barocca. God og rimelig rødvin som bør serveres på 16-17 grader til retter av lam og storfé. 5

Flor de Crasto 2005 (vnr. 48555) kr. 100,-

Vinprodusenter i Dourodalen i Portugal har ofte en lei tendens til å overeike sine i utgangspunktet gode rødviner. Det er heldigvis ikke tilfelle her. Ueiket og kompakt vin laget av en druemiks der Tinta Roriz (alias Tempranillo) dominerer, og med dufter av mørke kirsebær, plommer og krydder. Ganske stoffrik vin med fin syre og merkbare tanniner i avslutningen – serveres på 16 grader til retter av lam og okse. 5

Grand'Arte Alicante Bouschet 2005 (vnr. 48555) kr. 105,20

Estremadura-vin laget av den egenartede Alicante Bouschet-druen. Sorten er en såkalt "tintorera-drue", som innebærer at den har rødt fruktkjøtt med rød saft. Selv om navnet høres spansk ut, er dette opprinnelig en fransk druesort, men dyrkes i dag mest i Spania. Grand'Arte er en serie viner fra DfJ Vinhos som representerer meget god kvalitet til en rimelig penge. Mørk og smaksrik vin med dufter av kirsebær, svar pepper og eikefat. Flott vin med deilig fruktsødme og god syrlighet. Et knallkjøp! Serveres til lettere retter av vilt på 16-17 grader. 6

Vertente 2004 (vnr. 10101) kr. 175,-

En rødvin fra det velrenommerte portvinshuset Niepoort. Det er blitt mer og mer vanlig at portvinshusene også lager røde svakviner, og Vertente fra Niepoort er i de fleste årganger en av de mest vellykkede eksemplarene av arten. En vin laget på druemiksen 25 % Touriga Nacional, 15 % Tinta Roriz, 15 % Touriga Franca og 45 % diverse druesorter. Frisk og fersk vin uten det typiske kokte fruktpreget vi for ofte finner i rødviner fra Douro, og med dufter av kirsebær, bjørnebær, "kongen av Danmark"-drops og eik. Bastant og robust vin med bra syrlighet, fruktighet i hele smakskurven og god ettersmak. En godt laget vin fra Dirk Niepoort som bør serveres på 17-18 grader til smaksrike kjøttretter. 5

Artikkeltags