Helgeland har de siste årene fått mange frikjørere. Det er Lyngsalpene, Lofoten og Sunnmørsalpene som er mest kjent for frikjøring.

Som en kick off til årets sesong, arrangerer Normal SK et kick off på Nordland Teater fredag 4. oktober i samarbeid med Fri Flyt, norges største skiblad.

– Fri Flyt Film Tour har normalt hoppet fra Trondheim til Svolvær når det gjelder kjentskap til frikjøring, og det ønsker vi å gjøre noe med, sier frikjører Stig Arve Johansen.

Pudderkjøring

Han har utallige turer til fots på snøkledde fjell, der man avslutter turen med desserten, nemlig å kjøre ned i løssnø. Pudderkjøring med andre ord.

– Vi ønsker å promotere Helgeland. Både innlandet og kysten er fantastisk for frikjøring, sier Johansen.

Det er Fri Flyt Film Tour som kommer til Mo i Rana for første gang neste fredag, og det er en fire timer lang kveld på teateret der alt vil handle om skikjøring i det fri. Hovedattraksjonene er filmen «Into the Mind» som handler om hva som får utøvere til å drive med frikjøring. Og kanskje ikke minst, om risikovurderinger og sikkerhet. Filmen vises på store arrangment i hele verden, før den kommer i salg.

– Skifilmer er i dag stort i verden, og har mye mer fokus på vakker natur enn tidligere, sier Johansen og Vargdal.

Det er slett ikke bare frikjørere som kan komme. Miljøet på Helgeland, som har 730 medlemmer på sin facebookgruppe, ønsker alle velkommen. Overskuddet fra arrangementet går til Normal SK.

Norges råeste

Showet neste fredag starter med at Norges råeste frikjører Åsmund Thorsen holder foredrag. Deretter er det loddtrekning av diverse effekter og man viser en trailer fra den norske skifilmen «Chaoz’». Så kommer hovedattraksjonen - «Into the Mind».

Etterpå møtes man på Koks, der Johansen vil vise bilder fra sine turer - da blir det afterski.

– For Normal SK passer det også å ha kick off nå. Det er melis på toppene og det begynner å krible, sier Vargdal.

Normal SK er mest kjent for snowboard og twin-tip, men har også frikjørere. Frikjøring er en «hobby» for alle aldersgrupper, helt opp til pensjonister.

– Det sosiale rundt denne happeningen blir viktig, folk får prate med likesinnende. Man må heller ikke nødvendigvis ha kjørt selv, sier Vargdal.

– Frikjøring er flott her, vi har naturen i nærheten, i tillegg kommer treningsaspekteret, sier Johansen.

Billetter kan kjøpes på Nordland Teater og Narvesen.