Material property, Font, Rectangle

Foto: Niklas Hart/Unilon

Denne interiørtrenden trumfer alt i 2022

I 2022 er vi nordmenn opptatt av bærekraft, kvalitet og kos når vi skal innrede hjemmene våre. Og tre av husets rom har fått en viktigere status.

av Cathrine Solemslie Sæther / Artikkelen er levert av ifi.no

BÆREKRAFTTREND: Klimakrisen har ført til en økt interesse for kortreiste og miljøvennlige materialer som varer. – Gjenbruk og kvalitet er inn, å kjøpe billig produkter med kort levetid er ut, understreker Nancy Sporsheim, daglig leder og kreativ ansvarlig i interiørarkitektfirmaet Unilon. Foto: Unilon.

Vi tilbringer mye av både fritid og arbeidsliv innenfor hjemmets fire vegger, og har lært oss å sette stor pris på det nære og kjære. Når vi innreder hjemmet ønsker vi å etablere en trygg og funksjonell frihavn, der kos og komfort står sentralt, og uro og dårlig samvittighet ikke bor.

– Når vi føler oss truet, søker vi det ekte og det jordnære som gir oss trygghet. Det gjenspeiles i alt fra valg av gulv og materialer til ønske om grønne planter og tekstiler, sier Nancy Sporsheim, daglig leder og kreativ ansvarlig i interiørarkitektfirmaet Unilon.

NATURLIG INSPIRASJON: Enten vi skal innrede hjemmekontor, stue eller treningsrom – er naturelementer viktige innslag. Et ønske om å omgi oss med det ekte og jordnære, stammer fra vårt behov for trygghet – vi omgir oss med det som gir oss trygghetsfølelse, sier Nancy Sporsheim hos Unilon Interiørarkitekter. Foto: Niklas Hart/Unilon

Tør å være deg selv!

Å være bærekraftig blir stadig viktigere – i alt fra hva du spiser til hva du kjøper, og hvordan du pusser opp. Her er det beste rådet å tørre å være deg selv.

– Vær tro mot den du er, slik at du blir skikkelig fornøyd med det du fyller hjemmet med. På denne måten skaper du et miljøvennlig hjem som varer. Gjenbruk og kvalitet er inn, å kjøpe billigprodukter med kort levetid er ut, sier Sporsheim.

Og husk at dersom du ønsker å piffe opp hjemmet litt, trenger du ikke totalrenovere leiligheten eller gå til innkjøp av nye møbler. En overflateoppussing med litt maling og noen nye planter kan gjøre underverker! Dette er også klart det rimeligste alternativet - ifølge Byggstart.no koster det i snitt 25 000 kroner per kvadratmeter for totalrenovering, men kun 4 000 for overflateoppussing. Hos Byggstart.no finner du gode rådene som sikrer en vellykket oppussing med nøytral informasjon om hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer.

Hvilken farge som er mest populær nå er ikke lenger så relevant. Utfordringen er å finne ut av egne preferanser, smak og behag i mylderet av muligheter.

– Du kan få mye hjelp av fargekart. Der presenteres farger som passer fint sammen i en harmonisk helhet. Fargene er som regel knyttet stil og atmosfære, noe som også hjelper i letingen etter riktige fargekombinasjoner. Men fasiten er likevel vår egen magefølelse; hvilke farger og ikke minst nyanser som passer i din stue, hjemmekontor eller soverom er noe du må føle deg fram til, sier Bjørg Owren, interiørekspert hos ifi.no, Informasjonskontoret for farge og interiør.

Vision care, Natural environment, Flash photography, Glasses, Skin, Head, Lip, Smile, Eyebrow, Eye

FINN MAGEFØLELSEN: – Når du skal finne de fargekombinasjonene som gir deg den riktige magefølelsen, er det en god hjelp å lage moodboard eller kollasjer. Klipp ut bilder på interiører og ting som du liker, og sett dem opp hulter til bulter på et stort ark. Etter hvert som kollasjen vokser, vil en rød tråd vokse frem, sier Bjørg Owren hos ifi.no. Foto: Cecilie Owren

NY FARGE: Blått og grønt er slagere og farger som nordmenn liker godt. Sennepsgult, slik som fargen på bildet – Siena Claire fra Flügger, lilla og rødt er farger som er blitt mer populære i det siste. Tremønstret laminat eller ekte tre- og parkettgulv gulv er nordmenns klare favoritt. Og det skal helst ha et så naturtro utseende som mulig – med varme, gylne farger og naturlig overflate.

Ekte materialer

Det som vi omgir oss med viser godt hvem vi er. Og her står naturens egne materialer høyt på manges ønskeliste. Tremønstret laminat eller ekte tre- og parkettgulv gulv er nordmenns klare favoritt. Og det skal helst ha et så naturtro utseende som mulig – med varme, gylne farger og naturlig overflate.

– De hvit- og gråpigmenterte gulvene som var så populære for kort tid siden, er nesten helt borte nå. I dag vil vi ha naturfarget eller mørkt treverk, liv og farge i gulvet. Dette ønske om det ekte og jordnære, stammer fra vårt behov for trygghet – vi omgir oss med det som gir oss trygghetsfølelse, sier Nancy Sporsheim.

Også på andre flater er en endring i preferansene på gang: Etter det hvite og minimalistiske, kom fargene; blått, grønt og dempede nyanser med mye sort i seg, har tatt over som de viktigste interiørfargene. Nå gjør nye farger inntog:

– Sennepsgult, lilla og rødt er farger som er blitt mer populære, sier hun.

Furniture, Property, Window, Plant, Couch, Houseplant, Cabinetry, Comfort, Flowerpot, Wood

KOS OG KOMFORT: Den siste tiden er hverdagslivet blitt viktigere, og når vi innreder hjemme stiller vi høyere krav til komfort og funksjonalitet enn før. Og pusser opp gjør vi, nordmenn bruker mer penger på bolig etter pandemien. Foto: Niklas Hart/Unilon

Rom for nye rom

Nye behov har også meldt seg, og tre rom er blitt viktigere: hjemmekontoret, vaskerommet og treningsrommet.

– Vi vil gjerne ha kontorplass hjemme, men helst en arbeidsplass som man kan gjemme bort når den ikke er i bruk. Dette er viktig for å få et skille mellom privatliv og arbeid, sier Sporsheim.

I tillegg til at man skal kunne jobbe effektivt hjemmefra, må også hjemmet være mer praktisk og ryddig.

– Når vi er mer hjemme, kan vi ikke være omringet av rot hele tiden. Stadig flere etterspør et eget vaskerom. Og i takt med at koronakroppen tok form, oppstod behovet for et fleksibelt treningsrom hvor man enkelt kan rydde vekk treningsutstyret når det ikke er i bruk, sier Sporsheim.

ARBEID I SKJUL: En kontorplass hjemme vil mange ha, men helst en som kan gjemmes bort når den ikke er i bruk. – Dette er viktig for å få et skille mellom privatliv og arbeid, sier Nancy Sporsheim. Interiørfarger som lilla, sennepsgult og rødt blir stadig mer populære. Fargen i denne arbeidskroken kommer fra Nordsjö og heter YN.02.45. Foto: Nordsjö

Active pants, Flash photography, Joint, Plant, Leg, Flowerpot, Dance, Standing, Waist, Happy

KORONAKROPPEN: Da treningssentre var stengt under en lang periode oppdaget vi fordelene med å trene hjemme. Med et fleksibelt treningsrom, hvor man enkelt kan rydde vekk utstyr når det ikke er i bruk, holdes koronakroppen i sjakk uten at det øker tidsklemma. Med et ergonomisk, dempende gulvmateriale i stilig, naturtro utseende får du et godt underlag til både hverdag og trening. På bildet er Maxwear Stone fra Golvabia, et gulv med dempende korkbakside og myk vinyloverflate. Foto: Golvabia

RYDDIG: I tillegg til at man skal kunne jobbe effektivt hjemmefra, skal også hjemmet være mer praktisk og ryddig. – Når vi er mer hjemme og arbeider hjemme, kan vi ikke være omringet av rot hele tiden. Stadig flere etterspør et eget vaskerom, sier Nancy Sporsheim. Foto: Foss bad/Rørkjøp

Annonse

Flower, Plant, Nature, Petal, Font
Plant, Flower, Petal, Botany, Poster, Font

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Ønsker du å være med i neste Heim til deg, eller har du tips til bolig-, livsstil eller interiørsaker vi kan skrive?


Ta kontakt med oss på Rana Blad Marked.


Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet

Personvernerklæring | Informasjonskapsler

Else Yksnøy Johansen

Medierådgiver

974 76 127

else.johansen@ranablad.no

Thomas Bustnes

Medierådgiver

958 07 354

thomas.bustnes@ranablad.no

Rigmor Nygård Hansen

Adm.dir./salgssjef

957 32 224

rigmor.nygard.hansen@ranablad.no

Randi Melinda Urskog

Tekstforfatter/innholdsprodusent

970 91 072

randi.melinda.urskog@ranablad.no

Design og layout: Amedia Kreativ