Material property, Font, Rectangle

Foto: Kari Westby Romøren

Juleverksted med afternoon tea

Når du skal gjøre det enkelt og elegant på én gang: Velg afternoon tea som servering til juleverkstedet.

For mange er juleverksted en fin førjulstradisjon. Å samles med gode venner rundt et bord, enten for å lage juledekorasjoner eller for å bake julekaker sammen.

Skal du ha juleverksted er det hyggelig å servere noe som er raskt å lage, og som kan forberedes en stund i forveien, slik at serveringen kan tilpasses aktivitetene på verkstedet.

Serveringen til juleverkstedet bør også kunne tåle å stå en stund, slik at man kan tilpasse tidspunktet for måltidet etter aktivitetene man skal gjøre på juleverkstedet.

Og løsningen? Afternoon tea!

Vi har laget tre forskjellige bruschetta med fenalår og blåmuggost, røkelakskrem og eggesalat. Velg din egen favoritt, avhengig av hvor mye tid du har til forberedelsene. Foto: Kari Westby Romøren

Forenklingen som gjør hele forskjellen

Du nøler kanskje når vi kaller afternoon tea en enkel servering. Kunstferdige stettfat som bugner av sandwicher, scones med tilbehør og fargerike småkaker må da være tidkrevende?

Vi er ganske sikre på at ingen kommer til å reagere om du ikke følger alle reglene, men tar noen snarveier og gjør noen tilpasninger til de strenge afternoon tea-tradisjonene.

Sandwicher til juleverkstedet

En av de tre tradisjonelle elementene i afternoon tea er sandwichene. Helst skal det være loff, som man skjærer bort skorpene på etter at de er fylt, og så deler dem i trekanter.

Artikkelen fortsetter etter oppskriften

Sandwicher til Afternoon Tea

Sandwicher til afternoon tea inkluderer fristende brødskiver med agurksalat, eggstand og røkelaks. Vi bruker både fint og grovt brød, og serverer te ved siden av.

Sandwicher med agurksalat :

  • 8 skiver fint brød smør
  • ½ slangeagurk
  • nykvernet sort pepper
  • grovt havsalt (Maldon)

Sandwicher med egg royal :

  • 1 ½ dl melk
  • 3 egg
  • ½ ts salt
  • 8 skiver grovt brød
  • smør

Sandwicher med røkelaks:

  • 8 skiver brød
  • 16 skiver røkelaks
  • kremost med purreløk
  • frisk gressløk
Wine glass, Food, Tableware, Dishware, Stemware, Recipe, Drinkware, Ingredient, Table, Cuisine

Sandwicher med agurksalat:

Skjær brødet i tynne skiver og smør med godt smør.

Skrell agurken, og skjær den opp i tynne skiver. Fordel agurkskiver på halvparten av brødskivene.

Dryss på salt og nykvernet pepper. Legg de andre brødskivene oppå. Trykk skivene lett sammen og del dem i to fra hjørne til hjørne (diagonalt).

Sandwicher med egg royal:

Eggestand: Kok opp og avkjøl melken. Visp eggene lett sammen, visp eggene og saltet inn i melken.

Hell røren over i en smurt form og plasser formen i en langpanne. Sett den inn på nederste rille i ovnen, og hell kokende vann i langpannen til det når halvveis opp på kanten av formen.

Stek på 175 °C i cirka 30 minutter, eller til eggstanden har stivnet. Avkjøl og hvelv ut av formen.

Skjær brødet i tynne skiver og smør med godt smør.

Skjær eggstanden i fire biter og legg dem på halvparten av brødskivene. Legg på de andre brødskivene. Trykk lett sammen og del dem i to fra hjørne til hjørne (diagonalt)

Sandwicher med røkelaks:

Skjær grovt brød i tynne skiver og smør med kremost.

Legg skiver av røkelaks på halvparten av skivene og dryss over hakket gressløk.

Legg på de andre skivene. Trykk lett sammen og del dem i to fra hjørne til hjørne (diagonalt).

Vi gjør det enklere: Lag bruschetta og topp med noe godt. Bruschettaene lager du i forveien ved å steke tynne skiver av baguett i ovnen. Du kan også kjøpe dem ferdig.

Her er forslag til tre ulike toppinger:

  • Fenalår og blåmuggost med fikensyltetøy og en timiankvist på toppen
  • Eggesalat, med litt vårløk og et dryss pepper på toppen. Friske spinat- eller salatblader under gjør at skiven ikke blir bløt selv om den blir stående en halvtime før den blir spist.
  • Røkelakskrem med blant annet laks, snøfrisk og rømme. Pynt gjerne med litt spirer og frisk dill. Tips til andre toppinger: juleskinke, lammerull, ribbe, gravlaks, eggerøre, rødbetehummus, grønn pesto eller tomat.

Scones til juleverkstedet

Scones er også fast del av en afternoon tea. De baker du raskt selv, men du gjør det ekstra enkelt om du svinger innom et bakeri og kjøper dem der. Som tilbehør til scones har vi brukt kremost og pyntet med ferske fiken. Appelsinskiver eller friske bær gjør samme nytten.

Du kan også servere scones med smør og syltetøy, eller pisket krem og friske bær.

Om du har ekstra god tid og lyst kan du selvfølgelig slå til med clotted cream og appelsincurd.

Artikkelen fortsetter etter oppskriften

Scones med appelsin, rosiner og nøtter

Scones med appelsin, rosiner, kefir og pecannøtter lager du på under en time. Passer fint til helgefrokosten eller som deilig turmat.

  • 150 g smør
  • 100 g sukker
  • 1 appelsin, skallet og saften
  • 725 g hvetemel
  • 45 g bakepulver
  • 2 ½ dl kremfløte
  • 2 ½ dl kefir
  • 125 g hakkede pecannøtter
  • 125 g rosiner
  • Egg med litt fløte i til pensling
Staple food, Baked goods, Tableware, Ingredient, Recipe, Plate, Fruit, Cuisine, Dish

Bland sammen smør, sukker, skallet og saften fra appelsinen i en bakebolle.

Tilsett hvetemel og bakepulver og bland godt sammen. Ha deretter i fløte, kefir, hakkede pecannøtter og rør godt. Tilsett til slutt rosinene og bland dem forsiktig inn i deigen.

Ha deigen ut på et melet bakebord og kjevle deigen til ca. 1,5 cm tykkelse. Stikk ut scones ved å bruke et smalt kjøkkenglass. Plasser sconesene på en bakepapirkledt stekeplate.

Pensle sconesene med en blanding av egg og fløte og stek på 220 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist. Scones med appelsin, rosiner og nøtter kan du fint nyte som de er eller servere med ost.

Småkaker til juleverkstedet

Helt til slutt skal det alltid være med noe smått og søtt på en oppdekning med afternoon tea. Har du allerede fått begynt på julebaksten, bruker du så klart noe av det du har laget. Føyer du til noen små konfektbiter og friske bær i tillegg, så har du en nydelig avslutning måltidet.

Vi har brukt tyske skiver, kokosmakroner og små pepperkaker, men alle typer småkaker til jul egner seg godt.

Drikke til juleverkstedet

Det ligger i navnet at det er te som serveres til afternoon tea. Vil du gjøre litt mer ut av kvelden, så servere noe med bobler i høye glass også.

Om du som trekkes mer i retning av norske juletradisjoner enn britiske overklassetradisjoner, foreslår vi å bytte ut teen med gløgg. Men da beveger du deg kanskje helt i ytterkanten av hva du kan kalle afternoon tea og komme unna med det…

God førjulstid og godt måltid!

Se flere oppskrifter til afternoon tea fra Brød og Korn her

Opplysningskontoret for brød og korn

Hjemmeside: brodogkorn.no
Facebook: @brodogkorn

Ønsker du å være med i neste Heim til deg, eller har du tips til bolig-, livsstil eller interiørsaker vi kan skrive?


Ta kontakt med oss på Rana Blad Marked.


Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet

Personvernerklæring | Informasjonskapsler

Else Yksnøy Millerjord

Medierådgiver

974 76 127

else.johansen@ranablad.no


Thomas Bustnes

Medierådgiver

958 07 354

thomas.bustnes@ranablad.no

Rigmor Nygård Hansen

Adm.dir./salgssjef

957 32 224

rigmor.nygard.hansen@ranablad.no

Randi Melinda Urskog

Tekstforfatter/innholdsprodusent

970 91 072

randi.melinda.urskog@ranablad.no

Design og layout: Amedia Kreativ