Material property, Font, Rectangle
Bed frame, Furniture, Building, Comfort, Wood, House, Textile, Floor, Flooring

Den spesielle og koselige hemsen skjuler ekstra sengeplasser. Gjennom vinduet her kan barna følge med på de voksne i stua.

En naturlig åpenbaring

Fra veien ser hytta nesten litt kjedelig ut. Ingen vinduer, kun ei dør og en port. Men forsøk å gå inn. Gjennom den lange, smale gangen vekkes nysgjerrigheten – før et naturlandskap åpenbarer seg, lyst og åpent. Er vi inne eller ute? Kanskje begge deler.

Lisbeth Vassdal hadde alltid ønsket seg hytte i Røssvassbukta. Men mannen Jarl Tore Johansen jobbet mye og var ikke en “hytteperson”. Men en gang for ti år siden var han ved Røssvatnet sammen med en kamerat som skulle se på hyttetomter. Kameraten hadde valget mellom to ulike tomter. Det hele endte med at Jarl Tore tok den andre, og kom hjem til Lisbeth med beskjeden; “Vi har kjøpt hyttetomt”.

– Jeg fikk sjokk, ler Lisbeth.

Cloud, Sky, Snow, Building, Door, Wood, House, Tree, Cottage

Sett fra veien er hytta ganske anonym. Til å begynne med ser det smalt ut… Men det åpner seg opp når du kommer inn. 

Picture frame, studio couch, Table, Furniture, Smile, Comfort, Purple, Lighting, Plant

Jarl Tore Johansen og Lisbeth Vassdal har funnet seg til rette i Røssvassbukta.

Tanke(n) bak bygget

Lisbeth og Jarl Tore var de første kundene hos Tanken arkitektur v/Robin Söderquist. Det var han som kom med idéen om at hytta skulle late som om den var litt kjedelig før den så åpenbarte seg med en “wow”-følelse når du kom helt inn. Men paret var med i prosessen og lagde skissen selv. De hadde noen egne idéer om hvordan hytta deres skulle se ut.

– Vi ønsket store vinduer fra gulv til tak, overbygd inngangsparti og vedlikeholdsfri kledning. Ellers syntes vi det ble unødvendig høyt under taket, og siden vi har til sammen fem unger og sju barnebarn, brukte vi plassen til å lage hems og loftsenger. Nå har hytta ti sengeplasser, forklarer Lisbeth.

Material property, Window, Building, Plant, Lighting, Architecture, Wood, Fixture, Shade

Lyse kryssfinérplater, høyt under taket og store vinduer gir følelsen av å være tett på naturen.

Gyngestolen ble kjøpt under Klemetspelet i Leirskardalen. Den trengte litt kjærlighet og ble trekt om i kuskinn av Eline Falkenhaug på Hasvo i Korgen.

Interior design, Cabinetry, Property, Window, Building, Plant, Countertop, Wood, Houseplant, Fixture

Denne veggen er av bjørkefinér. I innhuken finner du nå et kart, men her ønsker Lisbeth og Jarl Tore å få inn et bilde av dampskipet Kolbein som gikk på Røssvatnet for snart 80 år siden.

Interior design, Plant, Table, Window, Flowerpot, Houseplant, Wood, Orange, Floor, Flooring

Frokosten kan nytes samtidig som utsikten.

Hun har brukt mye tid på internett for å hente inn inspirasjon og idéer.

– Det ble noen timer, spesielt på Pinterest. Først tenkte vi å mikse plater og panel. Vi satte opp en vegg og beisa den svart. Det var grusomt, så vi tok den ned. Vi ville ha naturmateriale, men ikke brun eller grå beis. Til slutt falt vi helt for dette med kryssfiner. Det var ganske kostbart, og det viste seg at det også var en liten utfordring å sette den opp. Spesielt i taket. Det ble et puslespill som vi tenkte ut sammen med Trond og Roger Jacobsen fra Totalbygg i Korgen. De brukte én dag på to plater så det tok sin tid å få opp alt. Etterpå lakkerte vi platene, og nå er vi veldig fornøyde med uttrykket.

Interior design, Furniture, Table, Plant, Property, Chair, Window, Wood, Houseplant, Floor
Interior design, Furniture, Property, Chair, Window, Wood, Plant, Table, Architecture, Floor

Stolene har stått i et forsamlingshus. Lisbeth betalte 50,- pr stk og planla å ha dem i naustet. Etter litt studier fant hun ut at det er Cesca-stoler som egentlig er ganske dyre. Etter en vask ble de fine nok til å ha i hytta. Gode å sitte i er de også.

Wood stain, Kitchen appliance, Cabinetry, Countertop, Building, Flooring, House, Floor

Kjøkkenet er snekret av Espen Bjørnbakk, og er i valnøttfinér med benkeplater av eik.

Kjøkken- og badinnredning, klasskap, loftsenger og veggstiger er laget av møbelsnekker Espen Bjørnbakk fra Mo. For øvrig var idéen å holde seg til naturmaterialer, og å unngå plast. Paret ville ha farger rundt seg, ikke hvitt.

– Det siste ble litt vanskelig å gjennomføre, spesielt på badet hvor vi har hvitt badekar og toalett blant annet. Men vasken ble jeg veldig fornøyd med. Det er stein fra Bali – et sted vi har et forhold, til da min datter studerte der en periode og vi var på besøk. Den er helt unik. 

Ellers er Lisbeth glad i brukte og håndlagde gjenstander, og det gjenspeiler seg i interiøret. 

Plumbing fixture, Interior design, Mirror, Property, Furniture, Azure, Tap, Cabinetry, Orange, Comfort

Steinvasken fra Bali er smykket på badet.

Creative arts, Wood, Vase, Plant, Artifact, Twig

Nesten en alternativ versjon av Kähler-vasen som mange har hjemme, men denne er laget av en mann fra Korgen; Bjørnar Oksfjellelv.

Interior design, Wood, Lamp, Floor

Lampa er laget av Georg Hopaneng fra Tonnes.

Interior design, Creative arts, Horse, Wood, Toy, Window, Fawn, Art

Lisbeth er glad i brukte gjenstander. Denne hesten er et funn fra finn.no.

Material property, Amber, Wood

Krokene til håndklær er merket med laminerte lapper og hyssing, en idé som Lisbeth kom på selv.

Sky, Plant, Branch, Beak

Ørna er laget av en ukrainsk mann fra Hemnes som heter Oleg, og Jarl Tore fikk den i femtiårsgave.

Finner roen

Hytta sto ferdig i 2018. Den besøkes nå ved enhver mulighet, og både Lisbeth og Jarl Tore stortrives der. Lisbeth jobber skift og ofte i helgene, så midt i uka tar hun gjerne turen alene. Men det er ikke alltid det har vært like lystbetont.

– Før var jeg litt redd for å være alene her. Men så spurte en kollega meg hva jeg egentlig var redd for? Neei… Tenk om noen ligger i buskene og ser på meg? “Trur du verkelig at nån kjør opp dit for å legg seg i busken å lur på deg? Unnskyld meg, men kem trur du du e?”, påpekte min kollega. Det har han jo egentlig helt rett i, tenkte jeg og etter det har det gått bedre, ler Lisbeth.

Det hjelper på at hun har to hunder med seg. Kamera og alarm har de også.

– Det er godt å være på hytta. Jeg får roen over meg her. Utenfor har vi også noen flotte fjelltopper som gir fine turmuligheter både sommer og vinter, så her har vi det bra, smiler Lisbeth.

Naval architecture, Boat, Water, Vehicle, Watercraft, Sky

Kolbein

I bildet står det Hatfjelldal. Røsvasdampskibet “Kolbein” den 14. august 1915.

Dampbåten Kolbein gikk rundt Røssvatnet fra 1915-45. Den var 25 m lang, 5 m bred og 47,5 tonn tung. Den tosylindrede dampmaskinen ble fyrt med bjørkeved under kjelen, og brukte 5 favner ved på hver tur rundt Røssvatnet – som har et areal på 219m2 og er Norges nest største innsjø. Lisbeth har hørt at den gikk to dager i uka, og brukte 14 timer rundt vannet. 

Under krigen var det med lokalbefolkningen og dampbåten Kolbein inngått en avtale om varsling. Båten endret antall signal fra fløyta ombord, om de hadde med seg personer som samarbeidet med tyskerne eller tyske soldater. Dette ga lokalbefolkningen et varsel, og tid til å gjemme unna eventuelle ulovlige saker eller rømlinger. På samme viset ga lokalbefolkningen beskjed til mannskapet på Kolbein ved at de snudde ei bakstefjøl som hang ute på veggen. Den hadde forskjellig farge på hver side, for å gi et signal på om det var trygt eller fare på ferde. 

Lisbeth og Jarl Tore drømmer om en høyoppløselig versjon av dette bildet som de kan henge opp i hytta. 

Annonse

High-visibility clothing, Motor vehicle, Automotive tire, Road surface, Wheel, Workwear, Product, Asphalt

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Her kan du lese tidligere utgaver av Heim til deg

Ønsker du å være med i neste Heim til deg, eller har du tips til bolig-, livsstil eller interiørsaker vi kan skrive?

Ta kontakt med oss!

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet

Personvernerklæring | Informasjonskapsler

Else Yksnøy Millerjord

Key Account Manager

974 76 127

[email protected]

Thomas Bustnes

Key Account Manager

958 07 354

[email protected]

Randi Melinda Urskog

Innholdsprodusent

970 91 072

[email protected]

Design og layout: Amedia Kreativ