People in nature, Flash photography, Lip, Leaf, Happy, Wood, Red

Shannon Mowday

Årets festivalartist

Foto: Helge Lien

Her playing is a combination of enormous power and high energy juxtaposed with extreme sensitivity and together with exciting and inventive use of the lower woodwinds, she has stood out as extremely original and unconventional in her work. Her compositions are unique and reflect her travels, her South African roots and extensive musical experience; drawing from nature, folklore, life experience and also presenting important issues for social discourse.

Omtale fra utgivelsen «Oasis of Bad Vibes» i 2019

Konseptet med egen festivalartist er nytt for Hemnesjazz. Festivalartisten er både gjest og bidragsyter og vil i kraft av seg selv og sin musikalske og kunstnerisk kapasitet, være med å sette sitt personlige preg på festivalen.

Det som kan kjennetegne en festivalartist er artistens evne til å spille på flere talenter, og som gjennom sin allsidighet vil kunne bidra kreativt og produktivt på ulike arenaer og slik sett skape unike opplevelser for oss opplevelseshungrige festivalgjengere. Dette vil selvsagt innebære å framføre musikk i ulike musikalske konstellasjoner på festivalens mange scener, men kan også eksempelvis være å holde foredrag, arrangere workshops og drive ulike samarbeidsprosjekter med lokale kunstnere og musikere. For artisten selv gir festivalartistrollen bl.a. mulighet til å utforske sitt eget musikalske prosjekt i et nytt miljø, gjøre musikken sin mer kjent, møte nye mennesker i sosialt og musikalsk samspill og få nye impulser, kontakter og nettverk. Ja, for ikke å glemme selve verdien i å få oppleve folk og livet på et nytt sted. Festivalartisten blir på mange måter en rød tråd i festivalen, som er med på å skape helhet og sammenheng i arrangementet.

People in nature, Flash photography, Plant, Leaf, Green, Botany, Organism, Happy, Vegetation, Grass

Foto: Helge Lien

Shannon Mowday er født og oppvokst i Cape Town i Sør-Afrika, men etter 13 år Norge, må en vel kunne si at hun har funnet sitt andre hjem? Shannon ble tidlig introdusert for et bredt spekter av musikk, noe som gjenspeiler hennes musikalske reise over mange kontinent over flere år og som fortsatt utgjør hennes musikalske nedslagsfelt den dag i dag. Likefult er de musikalske innflytelsene i stor grad kanalisert gjennom musikkformen som ligger hennes hjerte nærmest, nemlig; jazzen! Som artist, har hun hatt omfattende opptredener og produksjoner i store deler av verden med flere ledende artister og har i de siste årene vært dirigent, komponist og solist for mangt et prosjekt her i Norge og vært musikalsk leder av Østnorsk Jazzsenter siden 2016. Som komponist og musikalsk leder har hun et sterkt fokus på å kombinere Sør-Afrikanske og skandinaviske tradisjoner og sound i både små og store ensembler. Hun har i sin musikalske karriere utfoldet seg i alt fra symfoniorkestre og storband helt ned til duett- og soloformatet. I sin utgivelse «The Land in Between» med bandet «LILA» fra 2020, presenterer hun seg og bandet på en måte som i stor grad fanger opp hennes unike stemme og helhetlige, musikalske og personlige prosjekt:

«I was born on African soil with my feet firmly planted in it’s earth, but part of my roots are from elsewhere. I took on a new habitat in Norway and planted my own seeds. In both lands, I am a foreigner. I am a woman expressing myself in a musical genre where the ‘landscaping’ (blueprint) was essentially architected (designed) by men and their expression. Here too, I am a foreigner. In LILA we seek to find common ground in expression but also explore our differences beyond borders of musical genres or expectations of style and essentially create a ‘play’ ground in ‘The ‘Land In-between’. This cd is dedicated to the memory of Courtney Pieters and all victims of gender based violence.»

Og bandet LILA er vi så heldige også å få høre under årets Hemnesjazz.

Foto: CF. Wesenberg

Shannon Mowday har en samlende personlighet og er lidenskapelig opptatt av å skape muligheter og plattformer for musikere til å møtes på – fra ulike kulturer og i alle aldre. Selv uttrykker hun sine talenter og evner ut ifra en rekke sammenvevde ståsted og innfallsvinkler. Hun er komponist, dirigent og bandleder, en ettertraktet enseblespiller, en høyst kreativ og original arrangør, en høyt utdannet og bejublet musikkpedagog og unik improvisator og musikkformidler. Som musikalsk utøver utfolder hun seg på mange instrumenter, men som oftest befinner hun seg i treblåsernes verden, nærmere bestemt på baryton- og altsaksofon, kontraklarinett og fløyte. En kunne også skrevet mye om hennes store sosiale engasjement, som også utgjør en viktig del av hennes musikalske prosjekt, der hun utfordrer kulturelle fordommer og begrensende kjønnsstereotypier i samfunnets grunnstrukturer, noe vi også dessverre kan støte på i musikkens verden anno 2022. Som leder av «Det Nye Norske Storband», etablert i 2017 og som er et fremadstormende jazz-ensemble bestående av unge norske frilansere, kom hun i fjor ut med oppsiktsvekkende utgivelsen «Bridge Over Me Too», hvis tittel er med på å underbygge hennes sosiale engasjement. Sjekk ut på f.eks. iTunes.

Mowday er med andre ord en musikalsk kapasitet av de sjeldne, og listen over musikalske meritter innen musikk og akademia, utmerkelser fra inn- og utland, hvem hun har spilt med osv., blir alt for lang til å skulle ramses opp her. Men hennes høye stjerne som musikkpedagog, arrangør og instruktør må nevnes ekstra, noe hun til gangs fikk demonstrert sammen med vårt lokale storbandsalibi; “Alfhilds Balkong de Luxe” i fjor sommer her på Hemnesjazz. I år får vi gleden av å oppleve Shannons i et liknede prosjekt, men da i sitt engasjement for unge musikalske utøvere, og dét i selve åpningskonserten til Hemnesjazz. Her får lokale ungdomsmusikere - forsterket med ungdom fra Oslo og Bodø - presentere hva de har innstudert i forutgående workshop ledet av Mowday og trommeslageren Øyvind Venås. Så da er det bare å glede seg!

Det er med stor entusiasme og glede vi ønsker Shannon Mowday - som allerede er i ferd med å bli litt av en Hemnesvenn! – velkommen som festivalens første «Festivalartist» og vi gleder oss henrykt til å få bevitne noe helt ekstraordinært sammen med Shannon & Co på Hemnesjazz denne sommeren. Velkommen alle sammen.

Annonse

Tire, Wheel, Vehicle
World, Font

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Styret i Hemnes Jazzforum 2022:
Leder
: Magnar Skreslett | Nestleder: Hanna Skjæran | Kasserer: Tom Horseng | Sekretær: Rune Furuhatt | Styremedlem: Marte Præsteng, Karina Sørensen, Tora Bang Drage, Solveig Tamnes | Varamedlem: Erik Nilsson

Et magasin for Hemnesjazz 2022

Ansvarlig redaktør: Rune Furuhatt
Redaksjon: Rune Furuhatt, Oddmar Nogi Sjåvik og Magnar Skreslett
Forsidefoto: Helge Lien
Grafisk design og produksjon: Amedia Kreativ