Rami Skonseng har brygget øl hjemme i snart fem år. Bryggeriet i kjelleren har han bygd selv.

L'chaim for livet

Det var en desemberdag i 2017 at Rami Skonseng satt en 25 liters kasserolle på kok i Halvor Bogevoldsvei 6.

I hånda hadde han en ferdigpakke med ingredienser for å lage øl. Hele desember ble brukt i kjelleren. Resultatet ble så som så; 20 av 25 liter gikk rett i vasken, men Rami var bitt av basillen.

– For meg handler ølbrygging om det samme som matlaging, og jeg kjenner på de samme gode følelsene når jeg står i kjelleren og brygger, som jeg gjør når jeg kokkelerer på kjøkkenet. Lidenskap og interesse er veldig viktig, poengterer han.

Kitchen appliance, Wood
Glass bottle, Automotive design, Stemware, Drinkware, Hood, Barware, Fluid, Dishware, Liquid

Bryggeriet: Akkurat nå brygges det en New England Indian Pale Ale (NEIPA) med tropiske noter. I følge Rami kan det bli en ny favoritt.

Selvbygd er velbygd

I dag har hjemmebryggeriet blitt litt større enn den 25 liter store kasserollen. I kjelleren står det to 100-liters tanker og en 200-liters tank, og systemet er selvbygd. I tillegg står det 6 fulle ølfat i en fryser som har blitt bygd om til et kjøleskap. Det er her magien skjer.

– De siste fem årene har jeg prøvd ut rundt 17-20 ulike øl. Et par av disse har jeg måttet helle ut i sluken, men de ølene som har truffet blink gjør at alt arbeidet er verdt det, sier Skonseng.

Det er viktig å smake på ølene underveis, og ikke minst når de er ferdig, forteller Rami Skonseng fornøyd.

En ekte entusiast

Det viktigste for Rami har hele veien vært å lage øl som han selv syns smaker godt, og gjennom hjemmebryggingen har han innsett at det finnes en verden av muligheter. På veien har han endt opp med noen favoritter. Navnene på ølene er ikke tilfeldig. Rami har nemlig flere hobbyer å skilte med.

– På menyen har vi blant annet Mayday, Spitfire og Wilco. For de som kjenner til fly-referanser virker nok disse navnene kjent. Jeg er jo som mange sikkert vet, en aktiv flyger i Mo Flyklubb, og syns det er morsomt med kjente referanser, forteller han.

De faste ølene hans består blant annet av en balansert stout, en kruttsterk saison, en frisk pils og en fruktig IPA. Men det er én øl han enda har til gode å treffe blink på.

– Jeg har enda ikke fått til å lage en Witbier som treffer på alle punkter. Men jeg går hele tiden og brygger på nye metoder, smaker og ingredienser, så en dag sitter den nok, sier han med et glimt i øyet.

L’chaim betyr skål på hebraisk. Rami er opprinnelig fra Israel og morsmålet hans er hebraisk. De siste 32 årene har han bodd på Mo. På dagens meny var det pils, IPA og Stout.

Fristed i hagen

Vi tar med oss hver sin Spitfire, og spaserer ut i hagen mot noe som kan minne om et lite skur. Dørene åpnes opp til det som er en varm og lunefull brun pub med jazzmusikk på radioen og sigarer i askebegeret. Den kalde ølen med noter av sjokolade, kaffe og vanilje er prikken over i-en når vi setter oss ned for å fortsette praten om Ramis reise gjennom ølverdenen.

– Etter en travel uke på jobb er det utrolig deilig å sette seg ned her med en halvliter for å senke skuldrene inn mot helgen. Det er luksus, forteller han ekstatisk.

En venn av meg har kalt Mayday for “Springe-naken-i-hagen-ølet”

Mayday, Mayday!

Selv om Rami i all hovedsak er opptatt av at han selv skal like ølene han brygger, har det ikke skortet på positive tilbakemeldinger fra øltørste gjester.

– Jeg har fått en del forespørsler om oppskriftene mine. Folk virker veldig fornøyde når de drikker ølet mitt, og det er egentlig bare en bonus! En venn av meg har kalt Mayday for “Springe-naken-i-hagen-ølet”. Alkoholprosenten, kamuflert av den gode smaken, har nok skylden for navnet, avslutter en lattermild Rami.

Inntil videre kommer Rami til å fortsette sin søken på den perfekte Witbieren, og med det blir det nok noen flere innovasjoner som ender opp med navnene “The Red Baron”, “Low cost” eller kanskje en “Charter” til sommeren?

Annonse

Ønsker du å være med i neste Raillemax, eller har du tips til saker vi kan skrive?

Ta kontakt med oss på Rana Blad Marked.

Innhold: Rana Blad Marked

Design og layout: Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet

Personvernerklæring | Informasjonskapsler