People in nature, Flash photography, Glacial landform, Sky, Mountain, Smile, Snow, Highland, Happy, Travel

Foto: Eirik Heim

Om folkemusikkens smeltedigel

Sigurd Johan Heide og Johanna- Adele Jüssi kommer for å fortelle om folkemusikken og -dansens betydning i samfunnet, internasjonalt, nasjonalt og lokalt.

Akademia

Sigurd Johan Heide og Johanna- Adele Jüssi

Gratis

Torsdag 13. okt | kl 16.00

Rana bibliotek

Folkemusikk og folkedans finnes i de fleste land, også i Norge. Hvert land har sine egne varianter av folkedans. Vi har hentet en dyktig danser og en folkemusiker for å gi oss et dypdykk i betydningen av folkemusikk og dans i ulike land, og nasjonalt hvor færre og færre kjenner til folkedansen. Til slutt skal vi få et innblikk i hvordan motestrømninger, det vil si dans og musikk, fra kontinentet har fått sin egen særegne form i Nordland.

Dansekunstner og koreograf Sigurd Johan Heide er kunstnerisk leder for dansegruppen Kartellet, og har i lengre tid jobbet med å tilgjengeliggjøre og utvikle folkedansen gjennom prosjekter og forestillinger. Blant annet som koreograf i det krysskulturelle prosjektet Fargespill Tromsø/ Flere Farger. Heide er utdannet koreograf med mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har studert, undervist og arbeider ved Rff-senteret og NTNU Dansevitenskap i Trondheim.

Foto: Marius Fiskum

Estiske Johanna-Adele Jüssi har jobbet med hva det betyr å være folkemusiker i dagens urbaniserte/globaliserte samfunn. Hun har studert og bodd i Tyskland, Shetland, Danmark, Finland, Sverige og Norge, og med nysgjerrighet og åpent sinn latt seg inspirere av plassene hun har reist til og menneskene hun har møtt.

Forskjellige tradisjoner med hvert sitt musikalske språk har blitt en del av musikeren i henne og formet hennes uttrykk. Selv om det kan virke som om folkemusikere spiller musikken fra én plass, har musikken alltid reist, og tradisjonene blitt påvirket av hverandre.

Smeltedigelen akademia

Akademia er en seminarserie som arrangeres hvert år under Smeltedigelen musikkfestival.

Gjennom foredrag, diskusjoner og musikalske eksempler ønsker festivalen å skape en møteplass mellom artister og publikum for å belyse musikkens samfunnsmessige betydning.

Smeltedigelen musikkfestival arrangeres 12.–15. okt 2022, og vi ønsker i år å sette opp 3 seminarer med artister som kan dele spennende musikalske historier. Prosjektet er et samarbeid med Rana bibliotek og støttes av Fritt ord og Kunnskapsparken Helgeland. Biblioteket brukes også som scene for seminarene.

Åpne for alle aldersgrupper.

Det er gratis adgang til alle seminarene.

Annonse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Wheel, Tire
World, Font

Magasinlayout: Amedia Kreativ