Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Derfor bør du vaske bilen oftere om vinteren

Salting av veier og metallpartikler fra pigger i dekk, skjæreståler på brøyteploger og bremser, gjør at du bør vaske bilen oftere om vinteren enn om sommeren.

Annonsørinnhold i samarbeid med

– Biler blir spesielt på vinterstid full av metallpartikler i lakken. Dette er små fastbrente nupper man ikke alltid ser, men kan kjenne om man stryker hånda forsiktig over. Disse metallpartiklene kommer fra pigger i dekk, skjæreståler på plogen og bremsene, sier bilpleier Torbjørn Huseby på Bil i Nord.

Norsk vinter byr på utfordrende kjøreforhold mange steder, og salt, støv og metallpartikler gjør at det er ekstra viktig å vaske bilen om vinteren.

1. Ikke vask i direkte sollys

Lakken bør ikke være varm når du skal vaske. Såpe og annen kjemi vil tørke inn på bilen og kan/vil gjøre skade på lakken.

2. En god forvask er viktig

Avfetting, partikkelfjerner og forvasksåpe (skum). Disse produktene løser opp asfalt, piggstøv, bremsestøv og trafikkfilm på bilen.

Påfør alltid produktene nedenfra og opp på bilen. Bilen er alltid mest skitten lengst ned og produktene trenger lengre tid for å løse det opp.

Les også: Slik vasker du bilen innvendig

Asfaltfjerner/avfetting skal ikke legges høyere opp enn til dørhåndtak. Listverk, vindusviskere og pakninger blir ødelagt av avfetting. Bakdelen av bilen er som regel full av skitt helt opp til taket. Her kan det være en fordel å bruke avfetting helt opp. Om du har vindusvisker på bakruten, løft den ut fra glasset slik at du unngår å ødelegge den.

– Forvasksåpe i skumkanon er noe alle skulle hatt. Det er en meget effektiv måte å løse opp skitt og trafikkfilm fra lakken. Da blir bilen så og si helt ren før du starter med svampvask.

3. Spyl bilen ekstra godt etter forvask

Begynn nede ved kanaler og jobb deg oppover. Det er en fordel å ta ett panel i slengen. Når hele bilen er spylt, må du spyle en gang til ovenfra og nedover.

4. Bruk en god, ny svamp

Svampvask gjøres med en god vaskehanske eller svamp med store porer.

– Husk på at skitten som eventuelt er igjen på bilen VIL lage riper i lakken. Skyll derfor svampen/hansken godt og ofte. Bruk en såpe med god glid. Mister du svampen på bakken, så kast den. Det koster mindre å ta en ny svamp enn det koster å få fjernet alle ripene den vil lage om du fortsetter å bruke den, sier Huseby.

Han fraråder sterkt å bruke Zalo eller andre husholdningssåper på bil.

5. Skyll og tørk

Til slutt må du igjen skylle bilen godt for å få bort alle såperester. Ikke la bilen lufttørke eller tørke i sola.

– Filler eller håndduker til kropp er ikke bra på lakk. Bruk et mikrofiberhåndkle beregnet for tørk av bil. Disse har ekstremt god oppsugningsevne og er skånsom for lakken. Tørk med lett hånd, råder Huseby.

Disse mikrofiberklutene kan vaskes i vaskemaskin og vare i flere år om du tar vare på dem.

– Bare husk på å bruke flytende vaskemiddel og aldri bruk skyllemiddel. En kork eddik gjør dem myke uten at de mister oppsugingsevnen, sier Huseby.

Norsk vinter byr på utfordrende kjøreforhold mange steder, og salt, støv og metallpartikler gjør at det er ekstra viktig å vaske bilen om vinteren.

Avfettingsmiddel fjerner asfalt og salt fra bilen din.

Skyll avfettingsmiddelet av bilen, start nederst og jobb deg oppover.

 

 

 

Ønsker du bilpleie utført av profesjonelle? Ta kontakt med Bil i Nord!

Del artikkelen på Facebook