Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Se video: Slik skifter du dekk på bilen

Her er gode råd til deg som skal skifte fra vinter- til sommerdekk.

Annonsørinnhold i samarbeid med

Det er høysesong for dekkskift, og mange kommer til Bil i Nord for å få lagt om.

– Vi bytter mange tusen dekk i året. Det gir våre medarbeidere svært god rutine på dekkomlegging. Det er viktig at dekkene kontrolleres og festes skikkelig før du kjører i vei, sier daglig leder Jan Hugo Svendsen hos Bil i Nord.

Se video!


Men mange ønsker å finne fram jekken, hjulkryss og skru selv. Her er noen tips til deg som ønsker å gjøre jobben selv.

Aller først er det viktig at du parkerer bilen på en flat plass. Bruk gjerne hansker, hvis du ikke har vasket dekkene før du lagret dem.

1. Finn fram alt utstyret du trenger

Jekk, hjulkryss og hjulene. Du kan også bruke elektrisk muttertrekker for å skru opp boltene. Et godt tips kan være å legge hjulene som det skal skiftes til, ved hvert hjørne av bilen der de skal på. Hvis du ikke merket dekkene før du la dem vekk i fjor, så se på dekket for å finne ut hvor det skal. Har du ikke merket dekkene før du la dem vekk i fjor, se på dekket for å finne ut hvor det skal. Det er ofte et merke med retning på gummien, eller så kan du se på mønsterretningen.

2. Pass på at brekket på bilen er på, og at den står i gir.

3. Løsne boltene litt, før du jekker opp bilen. Dette gjør det lettere for deg når hjulet skal av.

4. Jekk opp bilen. Hvor «jekkepunktet» befinner seg står ofte i bilens brukerhåndbok.

5. Jekk til det er god klaring under hjulet. OBS; pass på at du ikke har hender eller noe annet under hjulet, da man ikke kan stole 100 prosent på jekken.

Det er travle dager på verkstedene hos Bil i Nord i dekkskiftesesongen. Et dekkskifte gjort av en profesjonell, tar cirka 30 minutt. I mellomtiden kan du nyte en kopp kaffe.

6. Skru av boltene.

7. Når alle boltene er av, kan hjulet tas av. Hvis hjulet sitter fast, kan du gi det et lite spark/dytt ved gummien. Ta tak i hjulet på sidene og løft av. Rull hjulet unna slik at det ikke ligger i veien.

8. Nå kommer den tyngste jobben: Løft hjulet opp på plass på anleggsflaten der hjulet skal sitte. Hold fast i hjulet og vri på det til hullene på hjulet er likt med hullene på anleggsflaten til hjulfestet.

9. Skru først boltene på plass med fingrene. Når boltene er på plass, strammer du de med hjulkrysset. Vær sikker på at felgens anleggsflate blir liggende helt perfekt mot hjulopphengets anleggsflate.

10. Når boltene sitter, så jekker du ned, og etterstrammer. Nå er du klar til å legge i vei på sommerdekk.

Bil i Nord har for tiden en stor kampanje på nye sommerdekk - få 40 prosent på kvalitetsdekk fra Nokian! Kontakt for å få et godt tilbud.

Pass på lufttrykket når du har byttet til nye dekk. Cirka en tredjedel av alle bilister kjører med for lavt lufttrykk i dekkene. Et for lavt lufttrykk innebærer høyere drivstofforbruk, i tillegg til at det innebærer dårligere kontroll over kjøretøyet og det påvirker bremselengden.

Slik lagrer du vinterdekkene best

Det er viktig å rengjøre og kontrollere dekkene før de lagres bort for sommeren.

Det blir stadig mer populært å sjekke dekkene inn på et dekkhotell. Årsaken er liten plass til å oppbevare dekkene hjemme, de oppbevares korrekt samtidig som det er lettvint at noen andre legger om.

1. Rengjøring

Bruk aldri avfettingsmiddel når du skal rengjøre dekkene, men rens dekkmønsteret for støv, skitt og veisalt.

2. Kontroll

Sjekk mønsterdybden. Kravet til mønsterdybde på vinterdekk er 3 millimeter. NAF anbefaler 4 millimeter.

3. Korrekt oppbevaring

Oppbevar dekkene temperert, mørkt og tørt, de skal ikke eksponeres for sollys ute i friluft. Da risikerer du tørrsprekker i gummien.

Oppbevar aldri dekkene i samme rom som bensin, olje eller fett – eller i lokaler hvor det drives sveising. Et punktert dekk kan for eksempel ha mye gasser i seg som kan være skummel hvis det blir antent.

På dekkhotellet «sover» dekkene i en kald seng på et mørkt rom, og får samtidig den nødvendige pleien.

Stadig flere sjekker inn på dekkhotell

Hjulsettene har økt i størrelse, og mange av oss har rett og slett ikke plass til å lagre hjul i garasjen eller en bod.

– Etter hvert har folk oppdaget de mange fordelene det er med å ha dekkene på hotell, og selv dem med små biler velger å ha dem her, sier dekkhotell-sjef Kennet Johnsen ved Bil i Nord.

I tillegg til oppbevaring betyr også dekkhotell at noen – det vil si «hotellverten» – skifter dekkene, i tillegg til rengjøring, kontrollsjekk og forsikring.

Du trenger ikke å ha kjøpt bil eller dekk hos Bil i Nord for å kunne sjekke inn på vårt dekkhotell, sier dekkhotell-ansvarlig Kennet Johnsen.

– Rengjøring av dekk og felger er viktig for hjulenes holdbarhet. Vi kontroller også mønsterdybde, lufttrykk og ser etter eventuelle skader, sier Johnsen.

Klikk her for å sjekke inn dekkene dine på Bil i Nords dekkhotell!

Del artikkelen på Facebook