Gå til sidens hovedinnhold

Viser grafikk av 15 samiske kunstnere på Moment

Rana Kunstforening ønsker velkommen til vandreutstillingen «Conventus», som viser grafikk av 15 samiske kunstnere, i Moment. 

Styreleder i Rana Kunstforening, Eva Sundsvold, forteller at visningen av utstillingen er et samarbeid mellom Rana Kunstforening og Sámi Dáiddaguovddáš/Samisk senter for samtidskunst.

– Organisasjonen Norske grafikere feiret 100 år i 2019. I løpet av jubileumsåret ble det avholdt en rekke grafikkutstillinger som var med på å markere jubileet. Utstillingen som nå skal vises i Moment har tidligere blitt vist på galleriet til Norske Grafikere i desember 2019, hvor den utgjorde avslutningen av jubileumsåret. Utstillingen videreføres nå med flere visninger i Nordland, deriblant Mo i Rana, sier Sundsvold i en pressemelding.

Utstillingens tittel «Conventus» er hentet fra et tresnitt av Geir Tore Holm; ordet kan ha ulike betydninger hvorav to er møte og samling. Et viktig sted å møtes i den samiske kulturen er ildstedet – Árran – som er tittel på et tresnitt av Hans Ragnar Mathisen. Utstillingen «Conventus» fletter sammen tid og samtid i en samling av motiver som omhandler liv, kultur og natur, fra det humoristiske til det alvorlige. Den viser et spenn av ulike grafiske uttrykk og trykketeknikker fra tradisjonelle til nyskapende formater.

Deltakende kunstnere:

John Savio, Oddmund Kristiansen, Iver Jåks, Inga Nordsletta Pedersen, Trygve Lund Guttormsen, Aage Gaup, Hans Ragnar Mathisen, Arnold Johansen, Eva Aira, Tomas Colbengtson, Lena Stenberg, Kristin Tårnesvik, Katarina Pirak Sikku, Geir Tore Holm og Ragna Misvær Grønstad.

Utstillingen består av verker som er lånt inn fra Samisk Kunstmagasin/RiddoDuottarMuseat, Saviomuseet, og fra enkelte av kunstnerne. Samlet gir den en bred presentasjon av hvordan sentrale samiske kunstnere jobber med ulike grafiske teknikker som for eksempel tresnitt, etsning, monotypi, silketrykk, trykk på polykarbonatglass og aluminium.

Utstillingen er kuratert av Kristoffer Dolmen, direktør ved Samisk senter for samtidskunst og Elise Cosme Hoedemakers, kunsthistoriker/kurator fra organisasjonen Se Kunst i Nord-Norge.

Utstillingen vises i perioden 13. september til 25. oktober.

Kommentarer til denne saken