Waage til Aps landsmøte: - Norge trenger en mer offensiv industripolitikk for å nå målene i Parisavtalen

Ranaordfører Geir Waage. Arkivfoto.

Ranaordfører Geir Waage. Arkivfoto. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Ordfører Geir Waage holdt fredag 5. april innlegg på Arbeiderpartiets Landsmøte. Dette er talen han holdt, som gjengitt i en pressemelding:

Historien om industrien i Norge er også historien om bygging av det moderne Norge. Kraften og naturressursene har bygd dette landet. Industrien har vært grunnlaget for byggingen av velferdsstaten.

For over 100 år siden ble det inngått en samfunnskontrakt om at en andel av verdiene skulle tilfalle lokalsamfunnene hvor verdiskapingen finner sted. Denne samfunnskontrakten er nå under press. 

Regjeringen reduserer industrikommunenes handlingsrom gjennom endring av eiendomsskatt for verk og bruk, og manglende evne og vilje til utjevning av nettleie. Dette er også en del av sentraliseringen.

Nå skal vi inn i det grønne skiftet.  Norge har verdens mest energieffektive prosessindustri, og verdens mest miljøvennlige industri. I Rana har vi en grønn industripark i verdensklasse. Den er resultatet av omstillingen av gamle Norsk Jernverk.  En omstilling som Gros regjering med industriminister Finn Kristensen sto i spissen for.     

Det er nå planer om å etablere en stor batterifabrikk i Rana kommune. En investering på inntil 40 milliarder og 2 500 nye arbeidsplasser.  Nye og mer effektive og miljøvennlige batterier er nødvendig for å gjennomføre visjonen om et bærekraftig samfunn.

Norge trenger en mer offensiv industripolitikk for å nå målene i Parisavtalen. Da må Staten bruke mer penger på industri og teknologi.  Det er den mest bærekraftige måten å bruke oljepengene på.

Vi har det beste utgangspunkt for å gjennomføre det grønne skiftet. Da er industrien en viktig del av løsningen. Hvis vi skal lykkes med dette må vi ha tett samarbeid med fagbevegelsen, det må føres en aktiv næringspolitikk og fellesskapets ressurser må settes inn. Det hverken kan eller vil regjeringen, og da er det på tide å gi dem avløsning.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken